Publicerad den

Avdragsrätten 2015

Nedan kan du läsa om vad du bör tänka på innan du avslutar ditt sparande. Det börjar bli bråttom.

Pensionsavdraget kommer att sänkas till 1 800 kr för alla som har tjänstepension i sin anställning.Har du automatiska överföringar till ett avdragsgillt pensionssparande se då till att snarast avslutad det innan du nått den nya maxgränsen på 1 800 kr som gäller för 2015. Alla premier du betalar över 1 800 kr kommer att dubbelbeskattas och blir därför en ren förlustaffär för dig!

Saknar du tjänstepension i din anställning, får du göra ett avdrag på 35 procent av lönen. De generösa avdragsreglerna kräver att man aldrig tidigare haft pensionsrätt hos nuvarande arbetsgivare och att man, under hela beskattningsåret, helt saknat pensionsrätt i sina anställningar.

Pensionsförsäkringar kan vara kombinerade med efterlevande skydd, premiebefrielse, sjukpenning etc. Glöm inte att se över ditt försäkringsskydd innan du avslutar dina försäkringar.

För dig som har små belopp i ditt pensionssparande kan det vara bättre att begära att få ut pengarna redan nu. Avgifterna riskerar annars att urholka beloppet. Tyvärr känner inte alla banktjänstemän till att man kan återköpa små pensionsförsäkringar och svarar därför nej. Enklast är att skriva till sin bank och få ett skriftligt svar direkt från den avdelningen som hanterar pensionssparande.

När du avslutar din pensionsförsäkring läggs den i fribrev. I samband med att du avslutar ditt avdragsgilla sparande kan det vara klokt att fundera på hur du vill att pengarna skall betalas ut. Framförallt om du idag har avtal om livsvarig utbetalning. Att ändra en livsvarig utbetalning i framtiden kan kräva hälsoprövning. Du vet inte om du klarar en hälsoprövning när du är 65 år. Att ändra en 5-årig utbetalning i framtiden till livsvarig kräver ingen hälsoprövning.

När du slutar pensionsspara är det viktigt att du börjar spara på annat sätt. Att avdragsrätten försvinner innebär inte att behovet av pengar som pensionär försvinner.