Publicerad den

Vi arbetar längre

Pensionsmyndigheten släppte i förra veckan ny statistik som visar vid vilken tidpunkt i livet vi går i pension.

Åldern då vi lämnar arbetslivet har höjts till 63,6 år. Den genomsnittliga åldern då man börjar lyfta allmän pension är 64,5 år. Fler tar ut pension tidigt (s k förtida uttag) samtidigt som de fortsätter att jobba. Man kan fundera över orsakerna men troligen är det fler som vill eller måste jobba längre.

Det vore intressant att veta om ökningen av förtida uttag utgörs av egenföretagare eller av anställda. Enligt min mening är det helt okey om det är egenföretagare som gör ett medvetet val av förtida uttag för att få lägre egenavgifter. Om det däremot är anställda som står för ökningen så har vi troligen ett problem med oseriös rådgivning. Min erfarenhet av förtida uttag för anställda är att det sällan är lönsamt för den anställde men däremot för rådgivaren.

Pensionsmyndighetens pressmeddelande

http://mb.cision.com/Main/1149/9574998/237475.pdf