Publicerad den

Nu rättar regeringen till orättvisan som drabbat alla födda 1957.

Pensionsmyndigheten erkänner nu att man missat informera regeringen om situationen för de som är födda 1957, som kommit i kläm när pensionsåldern höjdes. I höstbudgeten 2023 finns ett förslag på hur de ska kompenseras.

Personer födda 1957 kompenseras genom utbetalning på skattekontot från 1 juli 2024. Inget ansökningsförfarande krävs. Sammantaget bedöms kompensationen uppgå till 3,2 miljarder kronor och omfatta ca 110 000 personer.

För att inte samma situation ska uppkomma för personer födda 1959, aviserar regeringen att ikraftträdandet av en höjd åldersgräns till 67 år, för rätt till det förhöjda grundavdraget, senareläggs med ett år till den 1 januari 2027.

När inflationen rusar blir det ännu viktigare att planera pensionsuttagen rätt.

Hög inflation gör att brytpunkterna ändras mer än normalt. Vi får hoppas att regeringen följer det sedvanliga regelverket och låter brytpunkten följa med inflationen vid kommande årsskifte. Förra årsskiftet försökte oppositionen göra politik av de årliga höjningarna av brytpunkten. Vi får hoppas att regeringen följer den inslagna vägen och låter brytpunkten höjas enligt gällande regelverk.