Publicerad den

Gynnar försäkringsmäklare sina egna fonder?

Mus gerbil-738041_640-1Söderberg & Partners gör självmål och skadar Branschen genom att tillhandahålla dyra egenproducerade fonder.

Försäkringsmäklarna skall ge en objektiv och opartisk analys. Det innebär att man skall hjälpa sina kunder att göra det bästa valet utifrån kundens individuella behov.

Många försäkringsmäklare gör ett fantastiskt arbete och hjälper villrådiga kunder att fatta svåra beslut. Att råda kunden att byta från försäkringsbolag A till B eller från fond C till D efter en saklig analys är en självklarhet.

Går jag till en bank för att få råd är jag medveten om att bank egna säljare framhåller bankens fonder framför andra. Anlitar jag en försäkringsmäklare förväntar jag mig att han ger mig råd utifrån min situation och hjälper mig att välja mellan olika produktbolag utifrån vad som är bäst för mig.

Rådgivare måste stå fri från misstankar om att deras råd kan ha en ekonomisk fördel för rådgivaren själv. Försäkringsmäklare som själva startar fonder där vinsterna hamnar i mäklarens ficka borde inte få kallas försäkringsmäklare utan säljare.

Varför inte ägna helgen åt att ta fram dina försäkringshandlingar och se om din försäkringsmäklare är rådgivare eller säljare?

Läs Svenska Dagbladets artikel