Publicerad den

Tänk om varje hustru visste vad varje änka vet

”Tänk om varje hustru visste vad varje änka vet” var en reklamslogan för 100 år sedan.

Frasen kommer till mig när jag vid ett flertal tillfällen träffat änkor som bor alldeles för dyrt. Maken har trott att han sett till att hans hustru ska få det bra efter hans dödsfall. Han har sett till att det finns tillräckligt mycket pengar samtidigt som paret i kalkylen har räknat med att hustrun ska sälja bostaden och flytta till ett mindre och billigare boende för att frigöra kapital.

Det hela låter ju logiskt och enkelt. Men att hitta ett billigare boende i form av bostadsrättslägenhet funkar inte eftersom man tvingas att betala reavinstskatt. Dessutom är nybyggda, mindre bostadsrätter ofta lika dyra som nuvarande bostad och då återstår hyreslägenhet, vilket naturligtvis frigör en del kapital.

Men det kan vara svårare än du tror. De allra flesta bostadsbolag har en bostadskö. Den som stått längst i kö har företräde.En kötid på 3 år för att över huvud taget kunna få en bostad är inte ovanligt. Vill man kunna välja område krävs det betydligt fler år i kö.Min uppmaning till dig som tror att din efterlevande ska kunna knapra på huspengarna -se till att ni ställer er i bostadskö så att du eller din partner har en rimlig chans att få en hyreslägenhet när tiden kommer. Den gamla reklamslogan för livförsäkring är lika aktuell idag som för 100 år sedan.