Publicerad den

Svenskarna vill ha undervisning om pension

En undersökning som Fora har låtit göra visar att 75% av de tillfrågade vill ha mer pensionskunskap.

Man ställde också frågan om hur man vill lära sig mer om pensionsfrågor. I topp med 41% hamnar personligt möte med rådgivare, tätt följt av en mobilapp som enkelt räknar ut pensionen 38% och kurs via arbetsgivaren 26%.

Samtidigt som kundmöten rationaliseras bort, önskar sig alltfler att får träffa en rådgivare. Att sparprodukterna blir billigare är bra för konsumenterna men när prissättningen inte räcker till rådgivning är det något som är fel. Ett felaktigt beslut kan bli mycket dyrare än en högre avgift som innefattar rådgivning. Vi får hoppas att robotrådgivningen kan bli ett alternativ. Men, man måste ha en hygglig grundkunskap för att kunna fatta rationella beslut.

En av de absolut vanligaste kommentarerna från våra läsare av Planera Pensionsuttagen Rätt! är ”Det skulle jag vetat för 30 år sedan. Varför tog jag inte reda på det då? ”Det var just den kommentaren som gjorde att vi skrev boken Bli Inte Blåst på Pensionen!” som riktar sig till de yngre.

Man kan tyvärr säga att intresset för pension är helt klart åldersrelaterat, dvs
• mycket lågt när möjligheten att påverka pensionen är som störst
• extremt stort när möjligheten att påverka är som minst

Det är hög tid att lägga till mer privatekonomi och pensionskunskap som obligatorisk del av undervisningen i skolan.