Publicerad den

Ligg i hängmattan! – Men först lite enkel koll!

Häng  i hängmattan men lös dina krediter först om du kan!Förbered dig inför semestern! Gör något bra av regnet och kylan!

Kolla igenom din ekonomi nu, så kan du ligga lugnt i hängmattan resten av semestern.

Tänk igenom vad du har för sparmöjligheter. Vilka skulder har du? Gör en inventering och fundera över alternativen.

Jag pratade precis med en person i 50-årsåldern som hade varit inne på vår hemsida och gjort pensionskollsberäkningen (klicka på länken och gör den du nu med!). Det visade sig att det inte lönade sig för henne att spara i avdragsgill pension. Däremot betalar hon dyra räntor för sina lån samtidigt som hon har ekonomiskt utrymme för regelbundet sparande.

Det kan ju låta konstigt att prata om skulder när man tänkt sig prata sparande. Men – vad man inte alltid tänker på är att den högsta riskfria förräntningen man kan få på sina pengar är att man gör sig av med sina dyra krediter. Det är inte ovanligt att man betalar 15 % i ränta på ett lån. SEBs ”Enkla lånet” eller Swedbanks ”PrivatlånDirekt”, Blankolån, avbetalningsköp eller ett billån har ofta räntor mellan 8-10%.

Kontrollera alltså dina skulder och amortera de dyra lånen innan du ger dig in i ett nytt sparande. Det betalar sig oftast bäst.

Photo credit: Quebec Summer 2010-16.jpg via photopin (license)