Publicerad den

Feltänkt av pensionsmyndigheten!

blunderNu ställer Pensionsmyndigheten krav på att konsulter ska ha tjänstepension för att få uppdrag av Pensionsmyndigheten.

Jag tycker inte att det är myndighetens sak att bestämma hur en företagare skall använda sina inkomster. En företagare har ju olika möjligheter att ta ut ersättning ur sitt bolag och är utan tvekan den som bäst kan avgöra vilken lösning som är lämpligast.

Tjänstepension, aktieutdelning, direktpension är alla olika sätt att lyfta inkomst. Man kan antingen välja att ta ut all ersättning som lön eller att ta ut en lägre lön och lägga mellanskillnaden på en tjänstepension. Den allmänna pensionen liksom sjuk- och föräldrapenningen påverkas ju av storleken på lönen man lyfter så det gäller att tänka rätt.

På många företag har man möjlighet att omvandla delar av sin lön till pensionspremie. Samtidigt avråder man oftast anställda som har en lön under 8,07 inkomstbasbelopp att löneväxla eftersom det resulterar i att de förlorar andra förmåner.

Jag skulle vilja att Pensionsmyndigheten visar lite beräkningar där man jämför effekterna av uttag av en högre lön med uttag av lägre lön + tjänstepensionspremie.

Det finns arbetsgivare som kompenserar sina anställda med högre lön just för att de inte erbjuder tjänstepensionsavsättningar. Det är sedan upp till den anställde att välja om han vill spara eller konsumera den extra lönen.

Hur ska den som väljer att spara i privat pensionsförsäkring istället för tjänstepension göra? Kommer han eller hon inte längre att kunna få några uppdrag för Pensionsmyndigheten? Hur har ni tänkt?

Är det Pensionsmyndigheten sak att bestämma hur man skall spara?

photo credit: Facepalm via photopin (license)