Publicerad den

Alternativ till dyra seniorlån

Pensionsmyndighetens rapport om seniorlån som släpptes igår, visar precis det som jag har tagit upp i min bok ”Planera Pensionsuttagen rätt”. Vi vet att seniorlån vanligtvis är mycket dyra. Det är därför bra att de också tar upp det billigare alternativet som jag beskriver, dvs att man kan låna av banken via sina barn.

Pensionsmyndighetens skriver ”Ett sätt ….. att barnen tar lån av banken med förälderns hus som säkerhet …………….. kräver en del administration samt möjligheten att betala räntor löpande men kan i gengäld innebära stora besparingar.”

Jag tycker egentligen att det är ganska enkelt att administrera ett barn-föräldralån och med tanke på att man kan spara väldigt mycket pengar kan det var värt besväret.

Förutom modellen som jag beskriver i boken kan man göra på andra sätt, som inte blandar in banken. Alternativen är många och ni måste hitta en modell som passar er egen situation. T ex kan

  • barnen ta av sina egna besparingar och lånar ut till föräldrarna som betalar ränta till barnen.
  • barnen låna pengar till föräldrarna genom en överföring varje månad istället för att spara på banken. Föräldrarna betalar ränta till barnen.
  • barnen låna ut pengar till föräldrarna. Räntan betalas genom att skulden ökar.

Kom ihåg att ni måste göra en ordentlig dokumentation, skriva reverser, mm. Tänk på att ni skall kunna redogöra för det hela vid ett kommande arvskifte.