Publicerad den

Seniorlån en dold kostnadsfälla

I morgon släpper Pensionsmyndigheten en spännande rapport som belyser den ökade försäljningen av seniorlån. Seniorlån är ett bostadslån där äldre personer belånar sin bostad för att dryga ut pensionen. Seniorlån är en klassisk kostnadsfälla där den oinvigde lätt hamnar i ett lån med höga kostnader. Vi pratar då hundra tusentals kronor i extra kostnader.

I min bok ”Planera Pensionsuttagen Rätt!” (tredje upplagan) beskriver jag seniorlån och ger förslag till alternativ till de dyrare varianterna som finns på marknaden. Jämför man Hypotekspension med ett privat alternativ blir skillnaden i kostnad under en 20-årsperiod ca 220 000 kr (siffror från februari 2014) för ett lån på 200 000 kr.

Och nu har det blivit ännu dyrare för sedan dess har ränteläget sjunkit! Statslåneräntan har sjunkit med hela 0,6%. Samtidigt har Hypotekspension höjt sin ränta med 0,2 %. Dyrt blir ännu dyrare! Hypotekspension har alltså ytterligare ökat sin vinstmarginal. Jag hoppas att Pensionsmyndigheten vågar sätta fingret på de höga kostnaderna som aktörerna tar ut.