Publicerad den

Betalar du för mycket ränta för dina lån?

Hur mycket ränta ska då man betala på sina lån? Alltför många har en gång förhandlat till sig rabatter på sitt huslån och sedan trott att de för alltid har en bra låneränta. När de vid ett senare tillfälle kontrollerat räntan visar det sig att banken har avvecklat rabatten utan att meddela. Detta är tyvärr väldigt vanligt i bankvärlden.

Ett sätt att veta om du betalar en sjyst ränta är att jämföra de olika bankernas snittränta. Här hamnar bland annat Swedbank högt och jag ju måste ju säga att jag blir ganska bekymrad när jag läser en intervju med Swedbanks VD Jens Henriksson i Dagens Industri idag (28 april 2021).

”Att Swedbank tillhör de långivare med högst snittränta är däremot inget problem, enligt Jens Henriksson. Vår bedömning är att vi inte behöver göra något på priset, utan att det handlar om tillgänglighet”, säger han.

Personligen är jag övertygad om att kunderna uppskattar en lägre ränta, annars skulle inte Swedbank ha tappat marknadsandelar på bolånemarknaden. Men, det är fortfarande förvånansvärt många som inte förhandlar sina räntor eller byter bank för att få en lägre ränta.

Ta fram dina ränteavier och jämför vad du betalar i förhållande till alla andra. Konsumenternas.se har en bra jämförelse som du kan få hjälp av. Där kan du också få fram långivarnas annonserade listräntor och genomsnittsräntan. Genomsnittsräntan är den ränta som låntagarna faktiskt fått betala för en viss månad. Listräntan är räntan utan rabatt.

Om du är normalkund men betalar mer än genomsnittsräntan, kan du ju ställa dig frågan varför du missgynnas, du som är trogen kund? Be att få en förklaring! Gå till konkurrenterna och be att få en offert. Du kommer att bli förvånad hur lätt det är att sänka dina räntekostnader.

Se över dina lån så kan du enkelt få en bättre ekonomi.