Publicerad den

Pensionär! Jobba i sommar?

Vad skulle det innebära för dig om du väljer att jobba några veckor i sommar? Vi hör ju dagligen att t ex sjukhusen skriker efter personal och de är inte de enda. Vissa arbetsgivare erbjuder till och med bonusar för att locka sommarpersonal.

Ska man verkligen jobba som pensionär?

Tänk så här! Du är pensionerad och fyllde 65 förra året. Du har fått nya krafter under vinterns ledighet och känner nu att det kunde vara lite roligt att fortsätta arbeta men kanske inte heltid. Vad skulle det innebära för dig rent ekonomiskt?Jag tar en sjuksköterska som exempel;

Hon har en pensionsinkomst på 204 000 kr per år och får ut 13 227 kr netto i månaden. Om hon får en extra inkomst på 40 000 kr under 2015, kommer hon att betala 5 696 kr i skatt, dvs behålla 34 304 kr netto av de intjänade pengarna. Oops! Det är ju mer än två och en halv månaders pension.

Dessutom kommer hennes allmänna- och tjänstepension att öka från och med 2017 med 600 kr per år. Det kan tyckas som en droppe i havet men om hon lever i 15 år till, blir det sammanlagt 9 000 kr före skatt. Lever hon längre ökar naturligtvis beloppet.