Publicerad den

Dags att planera dina pensionsuttag?

Checklista pensioner

Checklista pensionerÄr det dags för dig att planera dina pensionsuttag? Det kanske känns tidigt att börja redan nu? Men, tänk på att du måste börja långt innan du ska pensionera dig för det är mycket du måste bestämma och det tar tid att få allt på plats.

För många är precis före 60 år, den första viktiga gränsen för när man ska börja planera sin pension. Detta gäller även om man inte tänker gå i pension förrän vid 65 år.

Vissa kollektivavtal har en hel del fördelar som man kan utnyttja redan vid 61, 62 eller 63 år. Det gäller att känna till reglerna så att man i tid kan säga till hur man vill göra. Det kan göra stor skillnad om man går i pension vid 62 år istället för 62 år och 1 månad. Man kan gå miste om en slutbetalning av sin tjänstepension om man inte gör rätt.

Man kan pensionera sig redan när man är 55 år men det är få förunnat att ha råd att göra det. Det kan vara lönsamt för egenföretagare att ta ut den allmänna pensionen innan man fyllt 65 år, även om man fortsätter att arbeta, eftersom man då får sänkta egenavgifter (upp till 4 år innan ordinarie pensionsålder).

Man måste också ha koll på hur långt i förväg man måste göra sina ändringar hos försäkringsbolagen. Handläggningstiden kan vara lång om man vill ta ut sina pensioner på annat sätt än enligt ursprungsavtalet. Det är ju en kombination av försäkringsgivarnas regler, skatteregler, kollektivavtalsregler och din egen, privata situation som ska styra.

Det kan i vissa fall vara lönt att ta ut sin privata pensionsförsäkring medan man arbetar. Det gäller att vara påläst!